Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Bawarskie szpinakowce z parówkami

Składniki na 4 porcje: 2 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, ciepła woda (tyle, ile ciasto zabierze, żeby było elastyczne, czyli ok. 1/2 szkl.), szczypta soli + sól do gotowania pierogów, oliwa do podsmażenia. Farsz: 1 op. szpinaku, 2 posiekane cebule, 2 łyżki masła, 3 posiekane ząbki czosnku, 4 parówki, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Dodatki: sałatka ze szpinaku, zblanszowanych podłużnych plasterków marchewki i zeszklonych szalotek, winegret ziołowy, pestki słonecznika

1. Z mąki, jajka, soli i wody zagnieć gładkie elastyczne ciasto na pierogi. Podziel je na 4 części i każdą rozwałkuj na cienki długi prostokąt o szer. 10 cm (zadanie ułatwi ci specjalna maszynka do robienia makaronu).

Reklama

2. Na maśle zeszklij cebulę i czos nek. Dodaj szpinak, duś 5 min. Zblendyj z parówkami. Dodaj posiekaną paprykę. Przypraw. Farsz rozłóż na środku każdego placka. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem.

3. Brzegi ciasta nałóż na siebie tak, by przykryły farsz. Powstałe wałki przełóż na drugą stronę, by miejsce łączenia ciasta było pod spodem. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki podziel każdy wałek na 5 części (dociskaj przy tym trzonek mocno do blatu).

4. Pierogi rozetnij nożem. Ugotuj je w posolonej wodzie ok. 4 min od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem obsmaż na oliwie. Na talerzu rozłóż sałatkę oraz pierogi. Posyp słonecznikiem, skrop sosem.

Dwa pomysły na podanie pierożków

Bawarskie pierożki zrumienione na oleju świetnie smakują w towarzystwie warzyw. Zaproponowaną w przepisie wyżej sałatkę możesz zastąpić innymi, równie smakowitymi dodatkami. Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych pomysłów.

Pikantna surówka z kapusty. 20 dag kapusty kiszonej poszatkuj. Dodaj do niej czerwoną posiekaną cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę, grubo starte: marchew i jabłko oraz pęczek posiekanej natki. Skrop oliwą, przypraw na ostro pieprzem.

Jarzynka na ciepło. Na oliwie podsmaż rozdrobnione: 2 dymki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1/2 cukinii. Przypraw czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Dołóż pomidory z puszki razem z zalewą. Duś 5 min.

Dobra rada

Do zblendowanego nadzienia dodaj boczek – pierożki zyskają jeszcze- lepszy smak! Wcześniej boczek pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wysmaż go na chrupiąco.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:farsz | datki | Da | z

Zobacz również

  • Rosołowe pierożki

    Składniki na 6 porcji: 25-35 dag mięsa z rosołu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1/2 kg mąki, sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.