Reklama
  • Piątek, 26 sierpnia 2016 (11:00)

    Bezglutenowe kartacze z owocami

Składniki na 4-6 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki kukurydzianej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1-1,5 szkl. ciepłej wody, 1-2 łyżki masła, szczypta kurkumy. Nadzienie: 20 dag ciemnych czereśni, 40 dag moreli lub brzoskwiń, 2-3 łyżki naturalnego serka. Dodatkowo: listki melisy lub mięty do dekoracji, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju słonecznikowego.

1. Mąki wymieszaj z kurkumą i wsyp do miski. Wodę podgrzej i rozpuść w niej masło. Do mieszanki mąk powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto (wlej tyle wody, by było elastyczne). Zawiń je w folię i odłóż na 20 minut.

Reklama

2. Czereśnie umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na połówki. Morele potnij na kawałeczki. Owoce wymieszaj z serkiem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu i zlep po bokach.

Wrzuć do wrzącej osolonej wody z olejem. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na sitko, by obciekły.

3. Pierogi wyłóż od razu na ogrzane talerze. Podawaj udekorowane listkami melisy lub mięty.

Z masełkiem

2-3 łyżki masła wolno rozpuść. Wrzuć 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów bez skórki. Polej pierogi.

Naj

Zobacz również

  • Składniki ● 3 dag suszonych grzybów ● 15 dag kaszy gryczanej ● sól ● cebula ● 30 dag twarogu ● 2 jajka ● 35 dag mąki ● pieprz ● olej. Przygotowanie 80 min ✔ Porcja 470 kcal ✔ Przepis na 6 porcji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.