Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (14:00)

    Domowe ravioli

Składniki na 6 porcji: 40 dag mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 20 dag serka twarożkowego, 40 dag mąki, 1 jajko, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, masło, pesto

Reklama

1. Szpinak wyjmij, rozmroź, pozostaw na sicie do ocieknięcia. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, aż odparuje cały płyn.

2. Na patelnię ze szpinakiem wkrusz serek. Całość starannie wymieszaj, zdejmij z ognia. Powstały farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

3. Przygotuj ciasto na włoskie pierożki. Przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij całe jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć energicznie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na 30 min.

4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie pokrój w nieduże kwadraty (możesz użyć specjalnego radełka z karbowanym ostrzem). Na połowie kwadratów rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj dokładnie brzegi pierożków.

5. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek partiami wrzucaj pierożki ravioli. Gotuj około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6. Ravioli wyjmuj łyżką cedzakową, układaj na talerzach. Każdą porcję udekoruj bazyliowym pesto lub, ewentualnie, polej masłem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.