Reklama
  • Czwartek, 7 stycznia (11:00)

    Drożdżowe pierogi z mięsem

Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej wody, 5 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju. Na farsz: 50 dag mięsa wieprzowego, 1 mała cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 strąk czerwonej papryki, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 4 łyżki startego sera żółtego, 1-2 łyżki oleju, 1 jajko, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Drożdże i cukier zalej wodą, dokładnie wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj sól, olej oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło. 

2. Cebulę drobno posiekaj. Pietruszkę i marchewkę obierz. Paprykę pokrój w kostkę. Do garnka włóż mięso, pietruszkę, marchewkę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, zalej wodą. Gotuj aż mięso będzie miękkie.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i paprykę, mieszając smaż ok. 5 min. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę. Wystudzone mięso zmiel w maszynce. Dodaj przesmażone warzywa, starty ser, marchewkę oraz pietruszkę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj i pokrój na prostokąty. Na połowie każdego rozłóż farsz i zlep mocno dociskając brzegi. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 220 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Pierogi z mięsem | pierogi | z | mięsa | mięso

Zobacz również

  • Składniki na 8-10 porcji: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg mąki, 20 dag grzybów suszonych, 3-4 duże cebule, 10 dag masła plus 1 łyżka, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.