Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:10)

    Gryczane pierożki

Składniki ● 3 dag suszonych grzybów ● 15 dag kaszy gryczanej ● sól ● cebula ● 30 dag twarogu ● 2 jajka ● 35 dag mąki ● pieprz ● olej. Przygotowanie 80 min ✔ Porcja 470 kcal ✔ Przepis na 6 porcji.

1 Grzyby moczę, gotuję około 30 min. Odcedzam i siekam. Kaszę gotuję z solą wg przepisu na opakowaniu, studzę. Obraną cebulę szatkuję, przesmażam na łyżce oleju. Mieszam z kaszą, twarogiem i jednym jajkiem. Doprawiam solą i pieprzem.

2 Mąkę przesiewam ze szczyptą soli, dodaję drugie jajko i około pół szklanki ciepłej wody. Wyrabiam ciasto.

Reklama

Wałkuję je cienko, szklanką wykrawam krążki. Nakładam porcje farszu, zlepiam pierożki. Wrzucam je na osolony wrzątek, gotuję ok. 2 min, odcedzam. Przed podaniem obsmażam na złoty kolor w głębokim oleju.

Bożena Cerańska z Łomży

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 25 dag pieczarek, 10 dag białego sera, 2 duże cebule, 5 dag boczku lub słoniny, olej, sól, pieprz, pół pęczka świeżej natki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.