Reklama
  • Środa, 13 stycznia (10:00)

    Pierogi z kaczką

Składniki na 6 porcji: • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 szklanki mąki gryczanej • jajko • 2 łyżki zimnej śmietany • wrzątek. Farsz: • 2 upieczone udka kaczki • 3 gałązki majeranku • garść mrożonych porzeczek • 3 łyżki syropu porzeczkowego. Sos: • laska wanilii • pół l cydru • wiśnie.

1. Z mąki, jajka, schłodzonej śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Reklama

2. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop. Wszystkie składniki wymieszaj.

3. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.

4. Na patelnię wlej cydr, dodaj laskę wanilii i wiśnie. Gotuj około 5 minut.

5. Pierogi podawaj z sosem.

Czas: 80 min. 1 porcja = 400 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:pierogi | z | kaczki

Zobacz również

  • Ziołowe knedle

    Składniki na 6 porcji: 1 pęczek natki, 30 dag czerstwego pieczywa pszennego, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mąki, 15 dag żółtego sera, 15 dag wędzonego boczku, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.