Reklama
  • Poniedziałek, 13 marca (13:00)

    Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na 4 porcje: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, ½  łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 szklanka ciepłej wody. Na farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej, 200 g sera białego, 1 cebula, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli dolewaj wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę. Gdy przestygnie, starannie zagnieć aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.

Reklama

Jeśli będzie za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw na około 15 minut, by „odpoczęło”.

2. W garnku zagotuj 1 szklankę osolonej wody. Wrzuć kaszę i gotuj na małym ogniu około 15 min (aż kasza wchłonie cały płyn). Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Do miski włóż ser, rozgnieć widelcem. Dodaj kaszę oraz cebulę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj, małą szklanką wytnij kółka. Na połowie z nich rozłóż farsz, przykryj ciastem bez farszu i dokładnie zlep brzegi. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i wlej łyżeczkę oleju.

Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 3 min. Podawaj ze smażoną cebulką.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.