Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 25 dag pieczarek, 10 dag białego sera, 2 duże cebule, 5 dag boczku lub słoniny, olej, sól, pieprz, pół pęczka świeżej natki

8 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,40 zł.

Reklama

1. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pół łyżeczki soli. Porcjami dolewaj ciepłą wodę (ok. szklanki). Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, aby nie obeschło. Kaszę zalej wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotuj z dodatkiem soli na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.

2. Oczyść i pokrój drobno pieczarki oraz jedną cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut.

3. Zawartość patelni połącz z kaszą. Wkrusz ser, wsyp poszatkowaną natkę. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi.

4. Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wytop skwarki z posiekanego boczku, wrzuć drugą poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.

Aby ciasto na pierogi było smaczne, miękkie i elastyczne, nie trzeba dodawać jajka (a szczególnie białka, które powo- duje twardnienie). Najlepszym spo- sobem jest zapa- rzanie mąki gorącą wodą lub mlekiem. Uważaj jednak, bo w ten sposób bardzo łatwo poparzyć ręce!

Dobra rada. Ser do nadziewania pierogów powinien być tłusty i lekko kwaśny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.