Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:10)

    Pierogi z kaszą i serem

Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 dag białego sera, 2 duże cebule, 5 dag boczku lub słoniny, olej, sól, pieprz.

1 Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.

2 Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Następnie przesyp do rondla i podpraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.

Reklama

3 Kaszę posyp łyżeczką soli, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Wkrusz do niej biały ser, wymieszaj. Jedną cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Wymieszaj, farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4 Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj (urywaj porcje ciasta, a resztę trzymaj pod ściereczką), szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz z kaszy i sera, starannie zlepiaj brzegi.

5 Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Boczek pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę.

Na patelnię wrzuć pokrojony drobno boczek, wytop skwarki. Dodaj drugą, obraną i poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.

Świat kobiety
Więcej na temat:pierogi | pierogi z kaszą | na | ciasto | z | ciasta | ser

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: 35 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 100 ml maślanki, ok. 50 ml wrzącej wody, sól. Nadzienie: 50 dag wydrylowanych wiśni lub czereśni, 2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.