Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:01)

    Pierogi z kurczakiem

Składniki na 6 porcji: 25-35 dag mięsa z rosołu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 1 jajko, 1/2 kg mąki, sól, pieprz, mielona słodka papryka, majeranek, masło.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Reklama

1 Mięso drobiowe, które pozostało ci z ugotowanego wcześniej rosołu, oczyść dokładnie z ewentualnych kostek i chrząstek. Przepuść przez maszynkę razem z ugotowaną marchewką, pietruszką i selerem (także z rosołu).

2 Na patelni rozpuść łyżkę masła. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Smaż chwilę razem.

3 Zmielone mięso rosołowe oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem i całe jajko. Farsz starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

4 Do miski wsyp połowę mąki z solą (pół łyżeczki), wlej kubek gorącej wody (ok. 250 ml). Wymieszaj. Stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, zagniatając gładkie i elastyczne ciasto.

5 Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. Aby brzegi dobrze się skleiły, posmaruj je wodą. Na środek każdego krążka połóż porcję farszu. Zlep pierogi. Wrzucaj je partiami na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj dowolnie okraszone.

Przepis pochodzi z portalu kulinarnego www.smaker.pl

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Świat kobiety
Więcej na temat:pierogi | z | ciasto | przepis | mi

Zobacz również

  • Ciasto: ● 1 kg mąki ● 2 szklanki ciepłej wody ● 1 jajko ● 1 żółtko ● 1/4 szklanki roztopionego masła ● szczypta soli . Farsz: ● 750 g białego sera ● 1,5 szklanki jagód ● cukier waniliowy ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.