Reklama
  • Środa, 9 marca 2016 (13:05)

    Pierogi z mięsem, soczewicą i warzywami

Ciasto: ●500 g mąki ●szklanka kwaśnej śmietany ●1/2 kostki masła ●2 jajka i 1 białko ●1/2 łyżeczki soli. Farsz: ●400 g karczku bez kości ●3 marchewki ●pietruszka ●2 cebule ●2 łyżki oleju ●3 ząbki czosnku ●pieprz, sól ●liść laurowy ●ziele angielskie ●jajko ●100 g ugotowanej zielonej soczewicy

Reklama

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj resztę składników i zagnieć, nakryj i odstaw.

2. Mięso opłucz, zalej wodą. Dodaj marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę, ziele i liść. Gotuj na ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso pokrój i zmiel z marchewką i pietruszką. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekane cebulę i czosnek. Dodaj do mięsa wraz z soczewicą. Dopraw. Wbij jajko i wymieszaj.

3. Ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm, wytnij kółka. Nałóż na nie farsz, zlep. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. posmaruj je żółtkiem), piecz 30 min w 180ºC.

Świat kobiety
Więcej na temat:pierogi | ciasto | Pierogi z mięsem | z | ciast | ciasta

Zobacz również

  • Pierożki z kaszą

    Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.