Reklama
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (14:43)

    Pierogi z pomarańczą

Składniki na 8 porcji: • 35 dag mąki • 1 jajko • 1 łyżka oleju • szczypta soli • 0,5 kg białego sera • 3 łyżki siekanych ziół: rozmaryn, majeranek, tymianek, natka pietruszki • 1 żółtko jajka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz • 1 łyżka siekanej cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • pół słoika suszonych pomidorów • kilka gałązek rozmarynu

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj do sera wraz ze śmietaną, żółtkami i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, nałóż farsz i posmaruj lekko wodą. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep. Wytnij kwadratowe pierożki przy pomocy radełka. Ugotuj je w osolonym wrzątku.

Reklama

Podawaj z gałązkami rozmarynu i paskami suszonych pomidorów. Polej roztopionym masłem ziołowym.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 40 dag mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 20 dag serka twarożkowego, 40 dag mąki, 1 jajko, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, masło, pesto więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.