Reklama
  • Poniedziałek, 3 czerwca 2013 (14:43)

    Pierogi z pomarańczą

Składniki na 8 porcji: • 35 dag mąki • 1 jajko • 1 łyżka oleju • szczypta soli • 0,5 kg białego sera • 3 łyżki siekanych ziół: rozmaryn, majeranek, tymianek, natka pietruszki • 1 żółtko jajka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz • 1 łyżka siekanej cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • pół słoika suszonych pomidorów • kilka gałązek rozmarynu

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Z podanych składników zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj do sera wraz ze śmietaną, żółtkami i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, nałóż farsz i posmaruj lekko wodą. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i zlep. Wytnij kwadratowe pierożki przy pomocy radełka. Ugotuj je w osolonym wrzątku.

Reklama

Podawaj z gałązkami rozmarynu i paskami suszonych pomidorów. Polej roztopionym masłem ziołowym.

Telemax
Więcej na temat:pierogi | pierogi z pomarańczą | ciasto | z | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: Nadzienie: 30 dag malin, 50 dag tłustego twarogu, 1 op. cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko. Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 3–4 łyżki kwaśnej śmietany, 1... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 12

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.