Reklama
  • Piątek, 26 sierpnia 2016 (11:00)

    Pierogi z serem i porzeczkami

Składniki na 4 porcje. Ciasto: 30 dag mąki pszennej, np. specjalnej na pierogi + kilka łyżek do podsypywania, 1 jajko, 125 ml ciepłej wody, 1 łyżka oleju słonecznikowego, szczypta cukru pudru, sól. Nadzienie: 50 dag białego tłustego twarogu, 3/4 szkl. obranych czerwonych porzeczek + kilka gałązek do dekoracji, 1 jajko, 5-6 łyżek płynnego miodu, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej.

Reklama

1. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj roztrzepane jajko. Zagnieć ciasto, wlewając powoli, małymi porcjami, ciepłą wodę i olej. Jeśli masa jest twarda, dolej odrobinę wody, by ciasto było elastyczne.

2. Twaróg utrzyj z jajkiem, połową miodu i esencją waniliową. Owoce umyj i osusz. Połącz z twarogiem. Ciasto cienko rozwałkuj (możesz je podzielić na połowy), podsypując stolnicę i wałek mąką. Szklanką zanurzaną w mące wytnij krążki.

3. Na środku każdego krążka ułóż po małej porcji nadzienia i zlep brzegi. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj prosto z wody, ozdobione umytymi gałązkami porzeczek. Polej resztą miodu.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: opakowanie ciasta filo • 25 dag wątróbki z kurczaka • jabłko • 2 cebule • pół kostki masła • majeranek • olej • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.