Reklama
  • Piątek, 26 sierpnia 2016 (11:00)

    Pierogi z serem i truskawkami

Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 40 dag mąki pszennej + do podsypywania, 2 żółtka, 2 łyżki masła, ciepłe mleko, sól. Nadzienie: 15 dag tłustego twarogu, 15 dag serka mascarpone, 1 żółtko, 2 łyżeczki drobnego cukru, 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty. Do dekoracji: 30 dag sezonowych owoców, np. truskawek, 3-4 łyżki cukru żelującego, gęsta śmietana.

Reklama

1. Serek mascarpone rozgnieć widelcem z twarogiem. Dodaj żółtko i cukier. Wsyp listki mięty i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.

2. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj żółtka. Masło roztop i wlej do mąki. Mieszaj składniki, dolewając ciepłe mleko, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto.

Rozwałkuj je cienko i wytnij kółka. Nałóż po łyżeczce farszu i sklej, formując ozdobną falbankę. Gotuj 4 minuty w osolonym wrzątku.

3. Owoce umyj, oczyść i pokrój drobno (zostaw kilka do dekoracji). Zagotuj je z cukrem żelującym. Gdy sos zgęstnieje, polej pierogi. Udekoruj śmietaną i owocami.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.