Reklama
  • Środa, 26 marca 2014 (08:05)

    Pierogi ziemniaczane w panierce

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 50 dag nieodparzanego wędzonego boczku, 2 jajka, 1 mała papryka, 1 cebula, ok. 1 szkl. bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia nmąka do stolnicy, liście sałaty do dekoracji

Reklama

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, wystudź. W tym czasie posiekaj cebulę. Boczek i paprykę pokrój w kostkę (kilka kawałków papryki odłóż do dekoracji).

Warzywa wraz z boczkiem podsmaż na łyżce oleju. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Wykrój szklanką placuszki.

Na każdym placuszku ułóż po porcji przygotowanego farszu i delikatnie zlep brzegi. Ostrożnie uformuj w dłoniach walcowate pierożki, a następnie starannie obtocz je z obu stron w tartej bułce. Panierowane pierogi smaż partiami na oleju, na złoty kolor.

Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Danie podawaj na liściach sałaty, udekorowane odłożonymi kawałkami papryki. Pierożki doskonale smakują z czerwonym barszczem!

Naj
Więcej na temat:pierogi | ziemniaki | danie

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 60 dag mąki pszennej, np. na pierogi, 300 ml bardzo gorącej wody, 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła, szczypta soli. Nadzienie: 50-60 dag jagód, 10 dag serka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.