Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (14:00)

    Pierożki z kaszą

Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść, lekko schłodź.

Reklama

2. Mąkę przesiej do miski i połącz z wyrośniętym zaczynem, jajkiem, żółtkiem i ciepłym masłem. Wyrabiaj 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, oprósz je mąką, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Kaszę gryczaną ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18-20 minut), odcedź, przestudź. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Na koniec wkrusz twaróg. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj szklanką duże koła. Na każde nałóż część farszu. Formuj pierożki, starannie zlepiając brzegi. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blaszce. Posmaruj roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli żółtkiem. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 st. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: opakowanie ciasta filo • 25 dag wątróbki z kurczaka • jabłko • 2 cebule • pół kostki masła • majeranek • olej • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.