Reklama
  • Piątek, 29 lipca 2016 (13:00)

    Pyzy ziemniaczane z jagodami i serem

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, cukier, 30 dag jagód, 15 dag białego sera, cynamon, 5 dag masła, zioła do dekoracji

6 porcji, czas ok. 65 min; porcja – 430 kcal, cena 1,50 zł.

Reklama

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Opłucz, włóż do garnka. Gotuj w mundurkach, z dodatkiem szczypty soli, około 20 minut. Odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie obierz ze skórki. Przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.

2. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajek, szczypty soli i szczypty cukru zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1/2 cm, w razie potrzeby podsypując mąką. Szklanką wykrawaj duże kółka.

3. Jagody opłucz, osusz. Na każdym kółku ułóż porcję owoców, sklej ciasto na kształt pieroga, a następnie uformuj z niego w dłoniach okrągłą pyzę.

4. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową. Posyp serem, cukrem i cynamonem. Podawaj z masłem.

Na pyzy, knedle lub kopytka najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Jeśli nie wiesz, czy kupiłaś dobrą odmianę, wykonaj prosty test. Potrzyj przekrojone połówki ziemniaka. Jeśli zaczną się kleić, to znak, że się nadają.

Dobra rada. Ziemniaki na pyzy najlepiej ugotować poprzedniego dnia.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, 10 dag twarogu, cukier, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.