Reklama
  • Piątek, 26 sierpnia 2016 (11:00)

    Ziemniaczane pierogi z serem

Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 70 dag ugotowanych ziemniaków (starych), 30 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli. Nadzienie: 40 dag twarogu śmietankowego, 1 żółtko, 1 białko , 3 łyżeczki cukru waniliowego. Polewa: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki gęstej śmietany, 10 łyżek jagód, 2-3 łyżki posiekanej czekolady, 1 łyżka oleju.

1. Ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem i solą, zagnieć z ziemniakami i jajkami. Wyrób ciasto.

Reklama

2. Nadzienie: żółtko utrzyj z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, białko ubij na pianę. Delikatnie wymieszaj z twarogiem. Polewa: owoce umyj, osusz. Jogurt zmiksuj ze śmietaną i jagodami. Ewentualnie domieszaj 2 łyżeczki cukru pudru.

3. Ciasto wyłóż na posypany mąką blat. Uformuj wałek i odrywaj po plasterku ciasta. Rozpłaszczaj je na dłoni i nakładaj porcję farszu wielkości orzecha włoskiego. Zlepiaj boki.

Gotuj partiami w osolonym wrzątku z olejem. Podawaj z polewą jagodową, posypane czekoladą.

Tajemnice ciasta na pierogi

Każda pani domu ma swoje sposoby na idealne ciasto pierogowe. My przypominamy kilka uniwersalnych, a bardzo skutecznych.

• Ciasto zagnieć w kulę i zawiń ją w zmoczoną, najlepiej ciepłą wodą, ściereczkę na 20-30 minut.

• Wałkuj po porcji ciasta i koniecznie podsypuj je mąką (płat ciasta powinien być cienki, ok. 3 mm).

• Krawędź szklanki do wycinania zanurzaj w mące – ciasto nie będzie się do niej kleić.

• Brzegi pierogów posmaruj białkiem lub zlepiaj mokrymi palcami.

• Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce lub oprószonym mąką blacie, by się nie przykleiły. Ewentualnie jeszcze raz sprawdź, czy na brzegu nie ma żadnej dziurki.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, 25 dag pieczarek, 10 dag białego sera, 2 duże cebule, 5 dag boczku lub słoniny, olej, sól, pieprz, pół pęczka świeżej natki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.